Αποστόλης Λιβάνιος

Αν έπαιζε ο Ελ Αραμπί στον Ολυμπιακό…

Οι ανορθογραφίες που βγήκαν και πάλι στην επιφάνεια για τον Ολυμπιακό στην Τρίπολη, ο ντεφορμέ Ελ Κααμπί και το αν αποτελεί λύση στο πρόβλημα ο παροπλισμένος Ελ Αραμπί; Γράφει ο Αποστόλης Λιβάνιος.

Η εικόνα του Ολυμπιακού κόντρα στον Αστέρα, όπως και των υπόλοιπων διεκδικητών του πρωταθλήματος, έχει σχολιαστεί-αναλυθεί αρκετά από χθες το βράδυ με την ολοκλήρωση της 11ης αγωνιστικής. Οι Πειραιώτες ήταν κακοί στην Τρίπολη και κρατάνε την επιστροφή τους στις νίκες, ενώ σε γενικές γραμμές δεν ενθουσίασε κάποιος από τους υπόλοιπους της πρώτης τετράδας αυτό το τριήμερο. Ο Παναθηναϊκός ήταν κυνικός κόντρα στην Κηφισιά, ο ΠΑΟΚ λύγισε με ανατροπή τον Παναιτωλικό, ενώ πιο άνετα απ’ όλους επικράτησε η ΑΕΚ της Λαμίας, κάνοντας τα απαραίτητα.

Οι Πειραιώτες, λοιπόν, πραγματοποίησαν προβληματική εμφάνιση στο «Θ. Κολοκοτρώνης», αλλά εκτός από τα προβλήματα υπάρχουν και οι λύσεις και πολλές φορές είναι μπροστά στα μάτια μας. Αφού απέχει ακόμα ο Ιανουάριος, όταν και πιθανόν να γίνει μίνι-ξεκαθάρισμα στους «ερυθρόλευκους».

Διακριθέντες υπήρξαν ελάχιστοι για τον Ολυμπιακό, ο οποίος είχε πρωταγωνιστή τον Φορτούνη, πολλούς παίκτες να απογοητεύουν και κυρίως επρόκειτο για όσους πήραν ευκαιρία να δείξουν ότι αξίζουν περισσότερο χρόνο συμμετοχής από εδώ και πέρα. Ο Σολμπάκεν έδειξε και πάλι ότι δεν… Ο Μπιέλ κινήθηκε ξανά σε ρηχά νερά, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να βοηθήσει δεξιά και θα πρέπει αν βρεθεί κάποιος τρόπος για να βοηθήσει γενικότερα, ώστε να εξαργυρώσει την επένδυσή του ο Ολυμπιακός, βλέποντας τον Ισπανό να είναι χειρότερος ακόμα και από πέρυσι.

Ένας σταθερός βραχνάς την ομάδα του Μαρτίνεθ είναι, πάντως, το τελευταίο διάστημα η θέση του φορ. Προέκυψαν ερωτηματικά το καλοκαίρι, όταν οι Πειραιώτες δεν κατάφεραν να κλείσουν τις πρώτες τους επιλογές για τη γραμμή κρούσης, την οποία εν τέλει στελέχωσαν με τον Ελ Κααμπί και τον Γιόβετιτς. Έναν δεινό σκόρερ από το Μαρόκο, ο οποίος, ωστόσο, στα 30 του είχε αγωνιστεί κατά βάση εκτός Ευρώπης (είχε παίξει δύο χρόνια στην Τουρκία με τη Χατάισπορ), αλλά και έναν επιθετικό με δεδομένη ποιότητα, που τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ενώ την περασμένη διετία αγωνίστηκε στη Χέρτα Βερολίνου, που πέρυσι υποβιβάστηκε.

Το πρώτο διάστημα της σεζόν κύλησε μία χαρά, με τον Ελ Κααμπί να σκοράρει… κατά ριπάς, αλλά όπως είναι λογικό, δεν μπορούσε να πάει έτσι ολόκληρη τη σεζόν και ο διεθνής άσος περνάει περίοδο ντεφορμαρίσματος εδώ και περίπου έναν μήνα. Εξάλλου δεν έχει κάνει κανονική προετοιμασία, αφού είχε μείνει ελεύθερος και πιθανόν να του βγαίνει κούραση. Η παρουσία του αυτήν τη στιγμή όχι απλώς δεν αποτελεί λύση, αλλά αρχίζει να μετατρέπεται σε πρόβλημα ο 30χρονος άσος. Αυτό συνέβη σίγουρα στην Τρίπολη, με τις επιθέσεις να χαλάνε όταν η μπάλα πήγαινε στον Μαροκινό, ενώ πιο τρανό παράδειγμα σε ό,τι αφορά την κατάστασή του από τη φάση του 26ου λεπτού, όταν και βρήκε τον χρόνο και τον χώρο για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, αλλά εν τέλει την έστειλε πάνω στον Παπαδόπουλου δεν υπάρχει. Το γκολ δεν θα μέτραγε, αφού ήταν ξεκάθαρα οφσάιντ. Ωστόσο, η ουσία παραμένει ίδια.

Ολυμπιακός: Αν έπαιζε ο Ελ Αραμπί

Το αποκορύφωμα ήταν η εικόνα του με τον Αστέρα, αλλά και στα προηγούμενα παιχνίδια, όπως κόντρα στον ΠΑΟΚ, ήταν κακός, με τον Γιόβετιτς να αποτελεί κατά βάση την εναλλακτική λύση. Ο Μαυροβούνιος βγάζει κατά διαστήματα ποιότητα στο παιχνίδι του, αλλά σε γενικές γραμμές παίρνει πολύ λίγα πράγματα από τους φορ του ο Ολυμπιακός από την «κοιλιά» του Ελ Κααμπί και μετά. Ώρες ώρες είναι σαν να παίζει δίχως κάποιον στο κουτί ή με παίκτη λιγότερο.

Και φτάνουμε σε αυτό που είπαμε νωρίτερα, ότι ίσως η λύση να είναι μέσα στα πόδια του Ισπανού τεχνικού και να πρόκειται για τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Ναι, είναι 36 ετών, ναι δεν βρίσκεται στην πιο παραγωγική του ηλικία, αλλά είναι ο Ελ Αραμπί και δεν μπορείς εύκολα να πεις ότι είναι τελειωμένος. Ακόμα και πέρυσι, σε μία σεζόν πολύ ιδιαίτερη για τον Ολυμπιακό, με αρκετές αλλαγές προπονητών, με συνεχόμενες αλλαγές στη σύνθεση, σε ένα… χαοτικό ρόστερ, πέτυχε ξανά διψήφιο αριθμό γκολ από τον Μαροκινό. Παρότι δεν ήταν πρώτη επιλογή από ένα σημείο και μετά, με τον Μπακαμπού να βρίσκεται συνήθως στο αρχικό σχήμα. Θα χάλαγε τους Πειραιώτες να βρουν πάνω-κάτω 10 γκολ ξανά, ενώ σκοράρουν με το σταγονόμετρο οι φορ τους; Δηλαδή, θα είναι κακό να έχουν για 20-30 ποιοτικά λεπτά τον Ελ Αραμπί, όταν ο Ελ Κααμπί «φωνάζει» με την παρουσία του ότι δεν τραβάει;

Δεν είναι λογικό με αυτά τα δεδομένα να έχει βγει εκτός κάδρου ο 36χρονος φορ και να παίζει με τον Ολυμπιακό Β. Ο Ελ Αραμπί έχει και το εξής πλεονέκτημα ότι όταν δεν είναι σε καλή μέρα εκτελεστικά μπορεί να βοηθήσει με τη συμμετοχή στο κομμάτι της ανάπτυξής. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα προσόντα του, ενώ ο Ελ Κααμπί δεν έχει αυτό το στοιχείο στο ρεπερτόριό του. Αντιθέτως, το έχει ο Γιόβετιτς. Όπως και να το δούμε δεν βγάζει νόημα το να είναι παροπλισμένος ο Ελ Αραμπί, ο οποίος έχει και ένα «χρυσό» συμβόλαιο στον Ολυμπιακό. Ειδικά από τη στιγμή που ο Ελ Κααμπί θα λείψει λόγω Κόπα Άφρικα. Να το δούμε και διαφορετικά: Ακόμα και η παρουσία του μπορεί να κάνει καλύτερο τον Ελ Κααμπί. Ποτέ δεν έκανε κακό ο ανταγωνισμός. Είναι αλλιώς να ξέρεις ότι βρέξει-χιονίσει θα παίξεις, είτε ως βασικός ή ως αλλαγή και διαφορετικά να έχεις την πίεση του Ελ Αραμπί, κινδυνεύοντας ακόμα και να μείνεις εκτός αποστολής λόγω του περιορισμού που υπάρχει στους ξένους.

Αυτήν τη στιγμή ο Ολυμπιακός έχει ανάγκη τον Ελ Αραμπί, αλλά και ο Μαρτίνεθ. Ποιος ξέρει τι μπορεί να ακολουθούσε, εφόσον ο Φορτούνης δεν λύτρωνε τους Πειραιώτες κόντρα στον Αστέρα…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x